
NOTICE TO SURVEYORS T7/2002 
 

MISCELLANEOUS ISSUES 
 

This notice covers some miscellaneous issues that should help clarify these matters for 
surveyors. The matters covered include: 

 

1. Depiction of Part Lots in Former Tenure and as Abuttals 
2. Dual Numbering of Crown Plans and Diagrams 
3. Land Descriptions and Land Districts 
4. Depiction of Subdivided Crown Allotments 
5. Easement and Covenant Documents 
6. Subdivisions of Private Roads and Drains using Regulation 26A 
7. Fieldbooks lodged for Subdivisions that do not Proceed  
8. Depiction of Original Unsurveyed Boundaries  
9. Possessory Applications Claiming Part of a Multiple Lot Title  
10. Curved Boundaries  
11. Restrictive Covenant Plans  
12. Under-width Roads  
13. Bringing Forward Section 27A Easements  
14. Labelling Multiple Section 27A Easements  
15. Gas Pipelines and New Subdivisions 

 
1. Depiction of Part Lots in Former Tenure and as Abuttals 
 
To allow most of the existing lots described as part lots (as a result of road excisions etc.) 
to be captured as digital titles in SmartRegister it was necessary for them to be captured 
as whole lot titles endorsed with an exclusion notation (eg. “excludes road shown on 
CP1234”). These same lots were also converted en masse in the spatial database to be 
shown as whole lots. 
 
New deposited plans should show these lots (ie. former “part lots” that have been 
captured in SmartRegister as whole lots) as whole lots in the former tenure box/table 
and where they exist as abuttals. 
 



Those part lots that have not been, or could not be, captured in SmartRegister should be 
shown as “Pt” lots in the former tenure box/table and where they exist as abuttals. 
Surveyors should note that where these part lots exist, DOLA’s Graphics Anomaly 
Resolution Team (GART) could be preparing a Conversion Plan that allocates new 
whole lot numbers to those part lot parcels to allow the titles to be captured, and this 
action (by DOLA) could affect the tenure and/or abuttals required on the plans being 
prepared by the surveyors. Where a surveyor encounters this type of part lot, a search of 
the tenure should be made prior to lodging the plan to ensure no recent changes have 
occurred. 

 
2. Dual Numbering of Crown Plans and Diagrams 
 
To enable freehold titles that exist over lots/locations depicted on the various types of 
Crown plans and diagrams to be captured in SmartRegister, it has been necessary for 
DOLA to allocate them a Deposited Plan (DP) number. The following table indicates the 
number ranges allocated to each plan or diagram type. 
 
 
DESCRIPTION CODE DP NUMBER (Min) DP NUMBER (Max) 
District Diagram DD 79000 90433 
Reserve Diagram RD 91000 92447 
Miscellaneous Diagram MD 93000 93652 
Easement Diagram ED 95000 95953 
Crown Diagram CD 100001 198210 
Crown Plan CP 201501 221440 
Townsite Plan TP 222000 223272 
District Plan PD 224000 233733 
Surveyors Plan SV 235000 235198 
Resumption Plan RS 236000 237012 
Pastoral Plan PA 238000 238674 
Reserve Plan RP 240000 240433 
Miscellaneous Plan MP 241000 243270 
Easement Plan EP 244000 244076 
Diagram Book DB 245000 257792 
 
 
Surveyors encountering dual numbered plans must use the new Deposited Plan number 
in the Former Tenure Box or Table.  
 
If any abuttals involve land on a dual numbered plan then, to assist searchers, until 
further notice both plan numbers should be shown under the abutting lot number 
- with the DP number shown first and the original Crown plan (CP) or diagram number 
(CD) shown underneath in brackets. Refer to item 9.210 in the Survey and Plan Practice 
Manual for further information on how abuttals should be depicted on plans. 
  



The new DP numbers can be searched on www.landonline.com.au by entering “Land 
Information” then “Crown Survey Dual Number Lookup”. By entering the original 
Crown plan number into the search window the new DP number will be displayed. The 
search window will also allow entry of a new DP number to display the original Crown 
plan number. 
 
Searchers should note that the new DP numbers now appear in SmartPlan’s Spatial 
Browse. A hardcopy search of the original Crown plan or diagram may or may not reveal 
the newly allocated DP number on the barcode. 
 
As a by-product, Crown plans and diagrams now have a DP number that meets the 
requirements of DOLA’s Image System. The future scanning of these documents is 
currently being considered.  
 

3. Land Descriptions and Land Districts 
 
Where the land description of an original parcel, the subject of a plan, is inconsistent 
with the land district (eg. a Perthshire lot within the Swan district or Jandakot AA lot 
within the Canning district), the surveyor should show both next to the heading 
“District” in the plan’s title block. In this situation the land description is shown first 
followed by the land district in brackets. 
 

4. Depiction of Subdivided Crown Allotments 
 
Where it is necessary to show underlying subdivided Crown allotment numbers then an 
italics style should be used. Refer to Example 7 in the Survey and Plan Practice Manual 
for the preferred practice.  
 
Section 9.90 of the manual is to be amended to reflect this practice. 
 

5. Easement and Covenant Documents 
 
DOLA is still experiencing problems with inconsistencies between deposited plans and 
documents subsequently lodged for easements and covenants under Part IVA of the 
Transfer of Land Act 1893. Surveyors need to consult closely with their clients’ 
solicitor/conveyancer to ensure that the depiction of easements and covenants on plans 
is consistent with the supporting documents that are to be lodged.  
 

6. Subdivisions of Private Roads and Drains using Regulation 26A 
 
In accordance with long established practice (originally carried out under Section 297A 
of the Local Government Act 1960 for the closure and amalgamation of private roads), 
survey marking will not be required to subdivide private roads or drains and 
amalgamate with adjoining freehold lots providing the land sharing arrangement is an 

http://www.landonline.com.au/


equal half share or adjoining full width, or the new boundaries can be drawn between 
existing survey marks. Where this is not the case, a survey is necessary.  
 
The normal drafting guidelines for surveyed and compiled plans apply.  The deposited 
plan must show new whole lots comprising the portions of the private road, ROW or 
drain amalgamated with the adjoining lots. The plan must also show any residue 
balance lots as new lots. The options/procedures outlined in Notice to Surveyors 
T1/2002, under “Excisions from Corridors” may be adopted where necessary.  
 
A “Reg 26A” annotation is to be added to the Deposited Plan approval box. 
 

7. Fieldbooks lodged for Subdivisions that do not Proceed  
 
Occasionally surveyors lodge fieldbooks for surveys of subdivisions that for some reason 
do not proceed and no plan is ever lodged at DOLA. In this situation the fieldbook would 
never get cross-indexed onto the Survey Index Plan (now SIP View within SmartPlan). If 
the index page of the fieldbook indicates a “Subdivision” is proposed, DOLA would 
expect a plan to follow the fieldbook to trigger the cross-indexing. 
 
If this situation arises (or has even occurred in the past) surveyors should contact  
Survey Inspection at DOLA on 9273 7423 and request the fieldbook be cross-indexed 
onto the SIP View. 
 
If for some reason a subdivision does not proceed and a fieldbook has been prepared, 
surveyors are encouraged to still lodge the book at DOLA but strike through the word 
“Subdivision” and add the words “Spike Protection” or “Repeg”. This will ensure the 
fieldbook is cross-indexed in this instance. 

 
8. Depiction of Original Unsurveyed Boundaries  
 
Where original boundaries that were created by a ‘Sketch on Transfer’ or by description 
(eg. Moieties) are depicted on deposited plans, surveyors should adopt the following 
practice: 
 

�� Where the plan shows distances that have been fixed by a transfer document, 
such distances are to be annotated as “orig”. In cases where these “fixed” 
distances are superseded by becoming part of new balance lot distances no 
“orig” distance or angle annotation is necessary. 

�� Where the plan is “Compiled” no “orig” distance or angle annotation is 
necessary as all dimensions are original.  

�� Distances and angles for boundaries created by a transfer that are derived 
from survey or calculation are not to be annotated as “orig” or “cal”. 

�� Unsurveyed boundaries are to be shown as full lines but labelled and the 
following notation included on the plan – “Unsurveyed Boundary A-B 
created in Transfer Document ……………”. 



�� Where a boundary that was created by a ‘Sketch on Transfer’ or by description 
is subsequently surveyed and marked it should be labelled and the following 
notation included on the plan – “Boundary A-B created in Transfer 
Document ……………”. 

�� The transfer document number to be recorded in the notation is the one that 
creates the boundary in the first instance. This document would indicate any 
“fixed” distances. 

�� These boundaries must be captured in CSD files in accordance with their 
survey status (ie. whether they have been marked). Unsurveyed lines must be 
captured as “unsurveyed” and surveyed/marked lines captured as “surveyed” 
in the CSD file.  

 
 

9. Possessory Applications Claiming Part of a Multiple Lot Title  
 
Where a possessory application is lodged claiming part of the land contained in a 
multiple lot title, the resultant deposited plan must show the residue of any affected lots 
as new lots. Lots not affected by the claim should not be depicted on the deposited plan. 

The former tenure table on the deposited plan must clearly show that only a “part” of the 
multi-lot title is included in the plan. DOLA will register a sundry document following 
registration of the possessory application to include the unaffected lots and the new 
balance lots from the old multi-lot title in a new multi-lot (paper) title. 

In some situations DOLA may maintain (ie. partially cancel) the paper title and the 
relevant graphic.   
 

10. Curved Boundaries  
 
It has long been DOLA’s policy not to accept new plans with curved road alignments. 
This policy originated following complaints from utility agencies that encountered 
problems installing services in their allocated corridors within road reserves where 
curves were involved. 
 
Curved boundaries may be used elsewhere in a subdivision but they are not encouraged. 
There seems to be few practical reasons for them to be used. They are quite common in 
canal developments however where canal boundaries are usually related to the 
constructed walls bordering the canals. 
 
Where it is necessary to survey two or more adjoining curves the plan must show the 
radius and arc of each curve together with the long chords as dotted construction lines. 
For clarity, bearings or mid-azimuths should be shown along each chord. 
 
 
 
 



11. Restrictive Covenant Only Plans  
 
The principles and practices that apply to “Easement Only” plans (refer item 14.100 in 
the Survey and Plan Practice Manual) may also be applied to “Restrictive Covenant 
Only” plans.  
 
The plan “Purpose” must be shown as “Easement/Restrictive Covenant”. Where the 
covenant has a spatial extent that affects either the whole or part of a lot, that spatial 
extent will be depicted in SmartPlan’s Spatial Browse with hachuring and a label “E” (for 
“Encumbrance”). 
 
It is not possible to create a restrictive covenant under Part IVA of the Transfer of Land 
Act 1893 on a “Restrictive Covenant Only” plan.  
 
The CSD requirement for “Restrictive Covenant Only” plans is the same as that for 
“Easement Only” plans. 
 

12. Under-width Roads  
 
Roads must be wider than 6 metres for the automatic dedication provisions of 
Section 295 of the Local Government (Miscellaneous Provisions) Act 1960 to apply. 
Where a development involves roads that are intended to be 6 metres wide, surveyors 
must show the road width on the deposited plan as being no less than 6.001 metres. 
 
Where it is necessary to create roads with a width of exactly 6 metres or less then 
dedication can only be achieved using Section 56 of the Land Administration Act 1997. 
This process is cumbersome and could potentially delay a subdivision. To ensure that 
there are no delays it is essential that early contact be made with Land Administration 
Services (LAS) as the dedication of the road requires local authority resolution to 
dedicate. LAS have to prepare and lodge ministerial orders in conjunction with the 
application for new titles. This can take up to six weeks. 
 

13. Bringing Forward Section 27A Easements  
 
When bringing forward easements created on plans under Section 27A of the Town 
Planning and Development Act 1928 where no purpose for the easement is shown on 
the plan creating the easement, then these easements should be shown in the Interests 
and Notifications schedule with a purpose of “Easement”. No specific purpose for the 
easements is required in the schedule. The label for the easement must still refer to the 
appropriate regulation number and “Sec 27A of TP&D Act” shown as the statutory 
reference. 
 
The beneficiary must be brought forward as shown on the original plan. If for instance 
the beneficiary was “W.A.W.A.”, then this must be shown in the “Benefit To” column of 
the schedule and not updated to “Water Corporation”. 



 
14. Labelling Multiple Section 27A Easements  
 
Item 14.90 of the Survey and Plan Practice Manual currently states in part: 
 
“The Town Planning and Development (Easement) Regulations 1983 require Section 
27A easements on plans to be labelled with the appropriate regulation number within a 
circle and the associated purpose shown. If two or more existing and/or new Section 
27A easements need to refer to the same regulation number an additional capital letter 
should be added to the label outside the circle surrounding the regulation number.” 
 
It is intended that the phrase “two or more” be for two or more separate (usually non-
adjacent) easements using the same regulation number. It is not intended that this 
practice be used where an easement crosses a boundary and/or changes direction. The 
requirement only applies where new and/or existing easements with the same 
regulation number need to be distinguished individually on a new plan. 
 
Individual easement polygons must be captured in CSD files in accordance with Notice 
to Surveyors T5/2002. 
 
 
15. Gas Pipelines and New Subdivisions 

 
Western Australia has two major high pressure gas transmission pipelines servicing the 
metropolitan area and south west of the State.  Both pipelines however have separate 
and different legislative requirements that will affect the production of plans of 
subdivision lodged at DOLA. 
 
DAMPIER TO BUNBURY NATURAL GAS PIPELINE 
 
The DBNGP corridor was established after the sale of the pipeline in 1998 and 
incorporated most of the previous gas pipeline easements held in the name of SECWA, 
Alinta Gas or the Gas Corporation.  The Dampier to Bunbury Pipeline Act 1997 regulates 
the use of land within the DBNGP corridor and is relatively restrictive in its 
requirements. 
 
DOLA manages the DBNGP corridor and has, with Ministerial endorsement, established 
a policy of not creating additional easements or interests over land in the corridor.  In 
terms of plan production, this means it is highly unlikely a plan presented showing an 
easement over the DBNGP corridor would be approved or any subsequent endorsement 
on the title registered.  Plans that impact on the DBNGP corridor land should show a 
gap in the easement or right of carriageway where it crosses the DBNGP corridor.  To 
facilitate legal access to that portion of land held in the DBNGP corridor, the consent of 
the Minister is usually required. 
 



For further information on the requirements in relation to access, easements or the 
creation of interests in the DBNGP corridor, contact should be made with the Pipeline 
Section at DOLA on 9273 7257. 
 
PARMELIA PIPELINE 
 
The Parmelia Pipeline (Formerly the WANG or Dongara to Pinjarra Pipeline) is a 
privately owned gas transmission pipeline.  Its current owners, CMS Gas Transmission, 
operate the pipeline within an easement registered on the applicable titles. 
 
It is therefore important that when preparing plans of subdivision that have roads going 
over the pipeline easement, the effect of which would be to extinguish the easement, 
that early contact be made with CMS to provide for future secure tenure for the gas 
pipeline and/or associated facilities as a replacement for the easement. 
 
For further information in this regard please liaise with Mr Tom Lyons at CMS on 9353 
7503. 
 
 
 
 
 
 
IAN HYDE 
REGISTRAR OF TITLES 
 
26 July, 2002 
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